Του Γιώργου Μπακόλα

Είναι δημοφιλές παντού και ήδη από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. χαρακτηρίστηκε ως «ιατρικός καρπός» για την ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Το αρωματικό κίτρινο εσπεριδοειδές, το λεμόνι, με τα εκπληκτικά οφέλη και την περσική προέλευση (οι αρχαίοι το αποκαλούσαν «περσικό μήλο») προσθέτει συνεχώς νέα κεφάλαια στην τεράστια ιστορία που έχει γράψει για τον άνθρωπο.

Δείτε γιατί το λεμόνι είναι τόσο σημαντικό και… αφεθείτε στις «μαγικές» του ιδιότητες!

1) Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρύωμα, ενώ βοηθούν στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιούν την αποτοξίνωση του συκωτιού αλλά και βοηθούν στην ανάπλασή του. Αποτελούν ιδανικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, διαλύουν το ουρικό οξύ, υγροποιούν τη χολή και καθαρίζουν το έντερο. Επίσης, το κιτρικό οξύ στο χυμό του λεμονιού βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά.

2) Αν και όξινα, τα λεμόνια δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος, βοηθώντας έτσι στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH. Γι’ αυτό και είναι ευεργετικά στις καταστάσεις κολίτιδας (μιας ανισορροπίας των αλκαλικών και όξινων επιπέδων στο έντερο).

3) Το σκορβούτο θεραπεύεται με τη χορήγηση μερικών γραμμαρίων χυμού από λεμόνι διαλυμένο σε νερό στον ασθενή κάθε δύο ή τέσσερις ώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σήμερα το Βρετανικό Ναυτικό απαιτεί να υπάρχουν στα πλοία του αρκετά λεμόνια ώστε κάθε ναύτης να μπορεί να καταναλώνει λίγο χυμό λεμονιού ημερησίως. Παλαιότερα, τα λεμόνια αντικαθίσταντο με limes, εξ ου και το προσωνύμιο των Άγγλων ως «limeys». Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Σοβιετικοί χρησιμοποιούσαν τα λεμόνια ως δυναμωτικό.

4) Η φλούδα του λεμονιού (περιέχει 5 έως 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από ότι ο χυμός του λεμονιού) περιέχει το συστατικό tangeretin, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών δυσλειτουργιών όπως η νόσος Parkinson. Έχει επίσης αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση και είναι άριστο αντίδοτο στις δηλητηριάσεις.

5) Η θεωρία του Reams Biological Ionization (RBTI) υποστηρίζει ότι το λεμόνι είναι το μοναδικό ανιονικό (ιόν με αρνητική φόρτιση) τρόφιμο στον κόσμο. Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα, είναι που τελικά δίνει όλη την κυτταρική ενέργεια.

6) Στην Ινδία, ένα από τα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής,  η Ayurveda (Αγιούρ Βέντα – η επιστήμη της ζωής), αξιολογεί το λεμόνι τόσο ως φρούτο, όσο και για τις εκπληκτικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων, ενισχύει την όραση, διαλύει τους εντερικούς σκώληκες και βοηθάει σημαντικά όταν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και δυσκολία στην αναπνοή (όπως στην ορειβασία). Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώτος άνδρας ο οποίος κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ, ο Νεοζηλανδός Εντμουντ Χίλαρι (1919-2008), τόνιζε πάντα ότι η επιτυχία του οφειλόταν και στα λεμόνια.

7) Τα λεμόνια έχουν εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της χολέρας, της μαλάριας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση (μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος μας κατά 10%) και σε οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία.

8) Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα, ενώ το φλαβονειδές γλυκοσίδη σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

9) Το λεμόνι προφυλάσσει από την εκδήλωση της ακμής, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και καταπολεμά τις λιγούρες, βοηθάει στο hangover μετά από κατανάλωση αλκοόλ, καταπνίγει την πείνα και βοηθάει στην απώλεια βάρους. Επίσης αυξάνει την παραγωγή χολής που βοηθάει τη διάσπαση της τροφής κατά την πέψη.

 

10) Σε μικρή ποσότητα καθημερινά  ο χυμός λεμονιού με νερό καθαρίζει το αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, Κάνει τα νύχια πιο σκληρά και χωρίς κηλίδες, μειώνει τις φλεγμονές και τους πόνους σε περιπτώσεις όπως η αρθρήτιδα.